Pridnim in ambicioznim dijakom univerze v ZDA ponujajo akademske štipendije!

ZDA se lahko pohvalijo z ogromnim številom priznanih univerz, zato se za vsakogar lahko najde primerna (glede na smer študija, velikost univerze, lokacijo, itd.). Hkrati ti na podlagi ocen, rezultatov standardiziranih izpitov in ciljev lahko ponudijo tudi akademske štipendije. Pester izbor študijskih smeri in vzpodbudno študijsko okolje študentom v ZDA predstavljata neprecenljive življenjske izkužnje. Pridobljena izobrazba pa je odlična podlaga za gradnjo kariere.

University of Washington - Akademske Štipendije

Je akademska štipendija primerna zame?

 • Nadpovprečne ocene v šoli

  Ocene vseh štirih letnikov gimnazije oz. srednje šole so (poleg SAT oz. ACT izpita) eden izmed najpomembnejših faktorjev za univerzo, ki ti lahko ponudi štipendijo.

 • Standardizirani izpiti (SAT ali ACT in TOEFL ali IELTS)

  Tako kot sprotno učenje v šoli veliko truda vloži v priprave na standardizirane izpite (SAT ali ACT in TOEFL ali IELTS). Rezultati teh izpitov so ključnega pomena in če so dovolj visoki, ti lahko prislužijo štipendijo.

 • Vpisni esej

  Vsaka univerza od prijavljenih kandidatov zahteva vpisni esej, s katerim si lažje ustvarijo sliko o tebi in tako lažje sprejmejo odločitev o štipendiji.

 • Izvenšolske dejavnosti

  Vse, s čimer se ukvarjaš izven šolskih hodnikov (tuji jeziki, glasbena šola, dobrodelnost, rekreacija, itd.) univerzi pomaga, da te bolje spoznajo in se odločijo, da si ravno ti primeren/a kandidat/ka za akademske štipendije.

 • Priporočila profesorjev

  Mnenje drugih lahko prav tako kot vse zgoraj naštete zadeve, univerzo prepriča, da si vreden/a visokega zneska, ki ti ga krije štipendija.

Akademske štipendije:

Ameriške univerze najbolj pridnim dijakom oziroma študentom ponujajo akademske štipendije, ki so lahko polne ali delne. Kot je možno sklepati iz imena, so pri kandidiranju za akademsko štipendijo ključnega pomena predvsem akademski rezultati. Pridobitev polne štipendije je želja prav vsakega dijaka, zato pri kandidiranju za tovrstne štipendije obstaja močna konkurenca. Ker polna štipendija krije prav vse stroške študija, se vsekakor splača biti aktiven na različnih področjih, se truditi pri ocenah in pridno učiti za standardizirane izpite.

Finančna pomoč:

Ker so lahko stroški študija na univerzah v ZDA zelo visoki, (na najbolj prestižnih univerzah tudi do okoli $60,000 na letnik) si številni študentje šolanja preprosto ne morejo privoščiti. Ker se univerze tega dejstva zavedajo, marsikatere izmed njih mednarodnim študentom ponujajo finančno pomoč, ki lahko v kombinaciji z akademsko štipendijo občutno znižajo stroške. Med kandidate, ki so sprejeti na univerzo, univerza razdeli tudi določen znesek. Višina finančne podpore, ki jo lahko prejme kandidat/ka, je odvisna od akademskih rezultatov in finančnih zmožnosti družine (letni prihodki). Določene univerze lahko s finančno podporo pokrijejo tudi celotne letne stroške študija. To so ponavadi najbolj prestižne univerze, saj imajo na voljo več denarja. Ker so te univerze tudi zelo selektivne pri izbiri prijavljenih kandidatov, so tudi pri pridobitvi finančne pomoči ključnega pomena dobri akademski rezultati.

Graduation - Študij v ZDA